Store Krone

Bilernes konge – Kongens bil

Fornemt besøg på Græsted Veterantræf!

Måske kan det diskuteres om Rolls Royce er bilernes konge, men for mange er der ingen tvivl. Til gengæld er det et faktum, at ”Kongens bil”, også kendt som ”Store Krone”, er en Rolls Royce. Og takket være gode kontakter og stor velvilje fra Kongehuset, er det lykkedes at få denne prægtige bil til Græsted Veterantræf!
Bilen vises frem på pladsen lørdag, forhåbentlig i selskab med flere biler af samme fabrikat. Den blev anskaffet af Frederik 9. til officielt brug og bliver stadig anvendt, når Regentparret og udenlandske statsoverhoveder transporteres til officielle begivenheder. Store Krone er fortsat i god stand og har kørt mere end 140.000 km.

Store Krone, nærmere betegnet Rolls-Royce Silver Wraith seven seater LGLW 25 body no.10181, blev bygget I 1958. LGLW 25 står for: L: Left hand drive, G: 1958, LW: Long wheelbase, (133′ I stedet for 127) 25 står for, at det er det 25. eksemplar fremstillet det pågældende år.

Der blev i 1958 bygget i alt 52 Silver Wraiths. Garantibeviset er udstedt den 11. april 1958 til His Majesty The King of Denmark, The Royal Palace, Copenhagen, Denmark af sælgeren og leverandøren Hooper & Co. På den tid solgtes Rolls-Royce bilerne på såkaldt “rolling chassis” d.v.s. uden karrosseri, som derefter blev håndbygget af forskellige karrosserimagere som f.eks. Hooper & Co. Ltd. eller Freestone & Webb.
Motoren i Store Krone er en 6-cylindret rækkemotor på 4.887 ccm med topventil indsugning og sideventilet udstødning. Motoren fødes af to SU-karburatorer og udvikler uofficielt omkring 180 hk ifl. det britiske bilmagasin Autocar’s prøvekørsel af Silver Wraith. Motoren er den største i Silver Wraith modellerne, er fra 1954, hvor den blev boret op fra 4.257 ccm. Efter 19 år udgik motoren af Rolls-Royce motorprogram i 1959.

Del dette: